23 Eylül 2014 Salı

"Teşekkür ederim" demek zor gelmesin!

Görünüşte sadece iki kelimeden ibaret “teşekkür ederim.” Ancak, altında çok manalar gizli ve bazen bir tebessümü ve mutluluğu ateşleyen iki sihirli kelime.
Sabahtan akşama kadar iyice bunalmış bir memura, güzel duygularınızı ifade eden görünüşte basit bir “teşekkür ederim” sözünüz, her ne kadar sizin işinizi yapmak mecburiyetinde bile olsa, onun yorgunluğunu azaltacak, belki de günün bütün stresini evine taşımasına engel olacaktır.
Allah’a şükretmek insanın önemli bir vazifesi. Bunun önemli bir vesilesi de dili ve kalbi teşekküre alıştırmak. Dilimiz ve duygularımız teşekkür etmeyi bilecek ki, Allah’a şükredebilelim. Nitekim, insanı bütün mahiyetiyle çok iyi tanıyan Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur. “İnsanlara teşekkür etmesini bilmeyen, Allah’a şükredemez.” (Ebu Davud, Edeb 129)
Allah’a şükretmek önemli. Zira, O bizi hiç yoktan yaratmış; yaratmış ve cansız bir varlık yapmamıştır. Canlı olmanın yanında bize diğer canlılardan farklı bir kısım özellikler de vermiştir. Ağaç da canlı, ancak yerinden hareket edememekte; hayvan da canlı, ancak bizim gibi akıl nimetiyle donatılmamıştır. Allah bizi insan olarak yaratmış, dahası Müslüman ve çoğu zaman da sıhhat ve afiyet içinde yaşatmaktadır.
İnsanlara teşekkür ederken de asıl teşekkür edilmesi gerekeni unutmamak lazım. Bir zamanlar insanın “aslında ne kadar zengin” olduğunu ifade etmek için anlatılan bir hikaye okumuştum. “Sen de çok zenginsin” diyordu adam bir fakire. “Nasıl zengin sayılırım ki?” şeklindeki hayretine karşı da bir soruyla cevap veriyordu:
– Gözlerinden sadece bir tanesini kaç milyara satarsın?
Burun, eller, parmaklar, dizler ve en ilginci de baş parmak vurgulanıyordu hikayede. Tabii biz bunları çoğu zaman unutuyoruz. Dökülen saçlarımıza takılıp, rahat nefes alabildiğimizi, gerektiğinde öksürebildiğimizi, acıkınca da yiyebildiğimizi görmezden geliyoruz.
Allah’a şükürden sonra insanlara teşekkür de önemlidir. Kültürümüzde teşekkürü ifade eden birçok kelime vardır.
Kullanmayı bilenlerin sıcak bir tebessüm ve içtenlikle söylediği ‘teşekkür ederim’in yanında, yerine göre bir tebessüm teşekkür manasına gelir.
Bazen de sağ ol! ve sağ olasın! cümlecikleri bu duyguyu dile getirir.
Bazı yerlerde neredeyse unutulmaya veya bilinçli bir şekilde unutturulmaya çalışılan “Allah razı olsun” cümlesi de bizim kültürümüzde teşekkürü ifade eden güllerden biridir. Bu cümle teşekkür manasının yanında bir dua aynı zamanda. Zira Allah razı olduktan sonra bütün dünya küsse ne zararı olabilir ki.
Bizim kültürümüzün bir ürünü olmayan, İngilizce’den tercüme teşekkürler ifadesi var ki; onda öznesi belli bir ‘teşekkür ederim’ cümlesinin sıcaklığı ve samimiliği yok. Ancak o da, “hiç olmazsa” anlayışıyla alışıncaya kadar kullanılabilir.
Çok şahit olunmuştur iyice çatılmış kaşların ve gerilmiş yüzlerin bir ‘teşekkür ederim’ ifadesiyle değiştiğine ve güzelleştiğine.
3 Haziran 2003

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder